Acrylgieten, heb jij het al gedaan?

Nu ik een tijdje bezig ben met dit fenomeen waag ik er een blogje aan.

 

Heerlijk, al die technieken die bij acrylgieten voorbij komen. Zo kun je er echt je eigen draai aan geven.

 

Wat heb je minimaal nodig?

-          (Goede) acrylverf natuurlijk

-          Een gietmedium (floetrol)

-          Beetje water

-          Een ondergrond (canvasdoek)

-          Bekers en spatels

Andere handige dingetjes:

-          Een gasbrander

-          Sillicone spray (Kroon Oil)

-          Grote metalen verfspatel

-          Handschoenen

-          Muziek 😊

-          Vernis (Glos) Amsterdam

-          Fohn

-          Rietje (om te blazen)

 

Hier volgt een manier om acryl te gieten, met de nadruk op EEN want zoals ik al zei: de mogelijkheden zijn legio!

Mijn recept voor het acrylmengsel is verf en Floetrol in dezelfde hoeveelheden, plus ca. 20% water daar bovenop.

            Dus bijvoorbeeld 50 gram acrylverf, 50 gram floetrol en dan nog eens 20 gram water.

En dan maar mengen he?! Ik denk dat je ook meer Floetrol dan verf zou kunnen gebruiken. Ook heb ik wel eens met meer water gewerkt maar de kleuren gaan dan wel behoorlijk mengen op het doek.
Ik gebruik doeken van allerlei maten en kwaliteiten maar ben van plan ook eens iets anders als ondergrond te gaan gebruiken (MDF-plaat).

Je komt online allerlei leuke techniek tegen om het verf op het doek te krijgen.

Mijn eerste vloeibare verf, althans, op deze manier, was een bekertje of 4 met daarin in elk een andere kleur met acrylmengsel zoals hier boven beschreven. Vervolgens goot ik deze om en om, plus tussendoor steeds een pufje sillicone spray (Kroon Oil) in een leeg kartonnen bekertje (Handig karton, want dat kun je inknijpen). Dit goot ik uiteindelijk voorzichtig op het doek. Vervolgens ging ik er kort overheen met de gasbrander om de belletjes te laten knappen. Het resultaat was oké maar niet spectaculair. Geen cellen van de sillicone! Geen idee wat er mis ging.
Dus maakte ik weer zo’n bekertje met om en om verfmengsel plus de pufjes met sillicone en ditmaal zette ik het bekertje op zijn kop op een nieuw doek. (Flip cup) Langzaam de verf naar beneden laten zakken, dan beker omdraaien en voorzichtig de verf over het doek laten vloeien. Caution! Want anders wordt de kleur niet zoal je wilt en loopt het allemaal door elkaar. Een gevolg ook van het feit dat de verf verdund is.

Toen kreeg ik door dat het inderdaad handig is om eerst langs de randen een kleur verdunde verf te gieten, en daarna pas de flip te doen. Vervolgens kun je een rietje gebruiken om de verf over een andere kleur heen te blazen en zo leuke effecten te creëren. Ik heb inmiddels een camerastandaard besteld voor de telefoon om e.e.a. te kunnen filmen. Zou leuk zijn om dit in beeld te kunnen brengen en het zo beter uit te kunnen leggen.

De volgende gieting deed ik vanuit een maatbeker met daarin een heleboel lagen aan verf. Eerst weer aan de buitenkant van het doek (witte) verfmening gegoten en daarin ben ik begonnen met gieten. Dit kreeg ook mooie effecten. Dit heet een dirty poor. Je kunt de maatbeker zachtjes schudden tijdens het gieten of over het doek heen en weer gaan. Zo krijg je allerlei effecten. Je kunt de maatbeker klaarmaken door om en om een donkere en lichte kleur erin te doen. Maar natuurlijk kun je ook beginnen met steeds lichtere kleuren en later weer donkere. Zorg wel voor contrast kleuren om je werk zo interessant te maken.

De fohn is om de verf met een natuurlijk effect door elkaar heen te blazen. Dit gaat alleen al gauw te gek, is mijn ervaring. Voorzichtig dus.

Met een metalen spatel kun je de verf die over de randen gaat opvangen en terugleggen op het doek. Ook kun je er een Swipe-techniek mee uitvoeren. Die is zeker het vermelden waard! Maak de verf klaar, zeg 4 bekertjes, allen met sillicone. Giet deze naast elkaar op een doek maar laat 1 kant open. Giet daar een (contrast)kleur zonder sillicone (wel verdund).
Vervolgens swipe je die kleur zonder sillicone over de kleuren met sillicone. Ga er met de gasbrander overheen. De sillicone geeft prachtige effecten. Zie de foto.

Ik wens iedereen veel plezier bij deze geweldige ontdekkingstocht in het vloeibare acrylgieten / liquid pooring.

Ik kon me niet beheersen en heb ook zo’n pakketje Resin Art met Epoxy materialen gekocht. Daar zal ik op een later moment over berichten!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0