Vrijheid vs. Veiligheid

Deze clash is nog lang niet voorbij. Vanochtend las ik van Jacqueline de Jong een prachtig stuk. Wat een schitterend mens, of nee: op de eerste plaats is ze kunstenares. Wat een schitterende kunstenares.

Haar optimistische overtuiging is dat de drang om vrij te zijn altijd zal overwinnen. 

 

"Zal het?" vraag ik me dan af. Want Big Brother zit deze drang aardig in de nek.

Er zijn kantelingen gaande. 

Er ontstaat steeds meer controle op ons. En vragen wij daar zelf niet om? Vaak wordt die controle gewenst vanuit het perspectief veiligheid. Dat begrijp ik als angsthaas helemaal, alleen mis ik het aspect bovengrens. 

Want, zeker, we willen niet angstig moeten zijn voor een mogelijke autobom, een aanval in een winkelcentrum met een kalashnikov of een gifaanval. Vreselijke denkbeelden, zeker. Maar wat is de keerzijde van je privacy opgeven?
Wat gebeurt er met de gegevens die we prijsgegeven (Denk: sleepwet)? Wordt die - indien niet relevant - ongezien teruggeworpen? Dat vraag ik mij ten zeerste af.


Daar waar je (schijn)veiligheid creëert, brokkelt - misschien wel automatisch - een stukje vrijheid af.
Ik noem mij geen groot denker en ook dit stuk is waarschijnlijk veel te lang en toch nog onvolledig, maar dit vind ik toch zorgelijk.

Wanneer komt de dag dat de onderhuidse chip verplicht wordt? Na de zoveelste campagne vanuit de overheid dat het voor onze eigen veiligheid is? Het kwaad is niet uit te bannen.

 

Voor een injectie vrijheidszin: ga naar het Stedelijk Museum. Want daar is nu een expositie en eerbetoon gaande aangaande Jacqueline.


Dus de bovengrens. Laten we die toch blijven bewaken, van veiligheid en van vrijheid.

Zo met deze gedachte spelend kwam een werk tot mij. Ik dacht aan een schilderij van mijn jongste die onschuldig op een broodkorst knabbelt. Hopelijk is de bovengrens van veiligheid niet pas gehaald als de korst helemaal op is... Ik vroeg mij af wat zijn dan de kleuren van van veiligheid en vrijheid en je raadt het al...Dus het lijkt mij prachtig om eens een werk - een echt kunstwerk - te wijden aan dit thema.

 

En nu ligt het idee ook vast...wens iedereen een Vrij en Veilig weekend toe. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0