Hoe Munch van Gogh flatteerde

Ze zijn vaker vergeleken.

Is het omdat ze tijdgenoten waren, omdat ze radicale ideeën in verf vatten, omdat ze beide getroebleerde levens leefden? Of omdat er juist een significant verschil zichtbaar was tussen twee grootheden , de een een autodidact, Vincent, de andere een universiteit-gestudeerde?

 

Hoe leuk dit vergelijken ook kan zijn, met dit perspectief kan ik weinig.
Is het omdat dat krasserige werk van Munch me tegenstaat, of, anders gezegd, omdat dat prijskaartje ervan me zo tegenstaat dat deze vergelijke tentoonstelling in het Van Gogh museum een beetje langs me heen glijdt?

Ik weet het niet, en ga het ook niet ontleden: bottom line is dat die doeken van beiden naast elkaar van alleen maar afleiden van het ware kunst genieten, en daarvoor ben ik deze dag gekomen.
Ik wil die werken van Van Gogh nu wel eens van dichtbij zien, dan weer van veraf, waarna ik vaak nogmaals naar voren kom om de technieken nog eens goed te bekijken.
Wat een genot!
‘De sterrennacht boven de Rhone’ is een onverwachte nieuwe favoriet! En ‘de aardappeleters’ bleef het onderdeurtje dat het was.
En Munch neem ik op de koop toe. Al zitten er heus wel mooie werken tussen, ze dienen vooral om de Van Goghs te flatteren.
Munch, bedankt, geweldiggenoten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0