Die goede oude impressionisten

Een groot geluk dat ik in mijn vakantie bij de oorsprong van de impressionistische schilderkunst een schitterende expositie van die ‘gouwe ouwen’ kon bezoeken in het Musee des Beaux-Arts de Caen.

Eén van Renoirs dames opende de expositie. Haar blik nodigde uit tot meer.

Ze kreeg gelijk:

De werken waren prachtig, het museum en de gehele ambiance ook.

Schilderijen van Manet, Monet, Gaugain, Boudin, Cézanne: de eerste aanblik was geweldig, magisch. Kleur, durf, kunstenaarsvakwerk.

Deze werken zullen vandaag de dag geen schandaal meer veroorzaken, hooguit opwinding omdat men het werk nu eindelijk ‘in het echt ziet’, maar toentertijd werd deze stroming met de nek aangekeken. De gevestigde orde bleef lange tijd de leidende partij op het gebied van hooggewaardeerde kunst. Een van de eerste Impressionistische (toen nog: illuministen) tentoonstellingen had een fiks schandaal als gevolg. Dit zat in de onverwachte banale onderwerpkeuzes en de onaanvaardbare stijltechnieken.

Ach, die impressionisten: hebben ze geen goed werk geleverd. Paden vereffend voor die na hen kwamen. Hun invloeden duren ook vandaag onverminderd voort. Geen namen om te vergeten voor de ware liefhebber. En natuurlijk blijven genieten van hun talenten, want dat hadden ze!

Reactie schrijven

Commentaren: 0